Święta Bożego Narodzenia przez większość osób wyczekiwane są z utęsknieniem, ponieważ wtedy cała rodzina spotyka się przy stole. Oczywiście, znajdują się na nim nie tylko przepyszne dania, ciasta, ale i sałatki, które są kolorowe, smaczne i stanowią w doskonałą przekąskę pomiędzy daniami głównymi. Warto dodać, że najczęściej przyrządzane są na bazie warzyw i kurczaka, ale owocowe zakąski również smakują znakomicie i co najważniejsze są lubiane przez najmłodszych.
Przepis na sałatkę z kurczakiem
Składniki:
- 1000 g mięsa z piersi z kurczaka,
- 200 g suszonej żurawiny,
- 100 g płatków migdałowych,
- 100 g ziaren sezamu,
- 3 łyżki miodu,
- cynamon,
- gałka muszkatałowa,
- kardamon,
- imbir,
- sól,
- rukola,
- masło klarowane.
Sposób wykonania
Po pierwsze, mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą i podsmażamy na gorącym tłuszczu. Kolejno, na drugiej patelni podsmażamy płatki migdałowe i sezam. Mieszamy podsmażone składniki. Dodajemy do nich miód, masło klarowane oraz żurawinę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem, imbirem i solą. Sałatkę podajemy na zimno lub ciepło na rukoli.
Pomysł na sałatkę wigilijną
Składniki:
- puszka ananasa,
- ¾ szklanki obranych ze skóry orzechów włoskich,
- jabłko,
- majonez,
- sol,
- pieprz,
- ¾ szklanki rodzynek.
Sposób wykonania
Najpierw, orzechy zalewamy wrzątkiem, żeby łatwiej nam było obrać je ze skóry. Następnie rodzynki moczymy w gorącej wodzie, aby spęczniały. Kolejno, ananasa odsączamy ze soku i kroimy w kostkę. W dalszym etapie jabłko obieramy ze skórki i siekamy w kostkę. Dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Jak zrobić sałatkę świąteczną z selera?
Składniki:
- 25 dag drobiowej wędliny,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 nieduży słoik selera,
- 1 puszka ananasa,
- 1 por,
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo,
- majonez,
- musztarda.
Sposób wykonania
Po pierwsze, gotujemy jaja, obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę. W dalszym etapie odsączamy selera oraz kukurydzę z zalewy i wrzucamy do jajek. Kolejno, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę oraz ananasa. W międzyczasie pora dokładnie czyścimy, siekamy w prążki, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po upływie kwadransa odciskamy sok z pora i wrzucamy go do pozostałych składników. Dodajemy musztardę oraz majonez. Całość dokładnie mieszamy. Pieprzymy i solimy do smaku i jeszcze raz mieszamy. Przed podaniem dajemy sałatkę w chłodne miejsce.