Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Tradycyjna sałatka warzywna

Klasyczna sałatka jarzynowa

Z pewnością, do jednych z najbardziej znanych i lubianych przystawek możemy zaliczyć sałatkę jarzynową. Przede wszystkim, gości ona na naszych stołach od lat i chyba nikt sobie nie wyobraża, żeby zabrakło jej podczas Bożego Narodzenia, Wielkanocy, urodzin, wesel czy bankietów służbowych. Warto dodać, że przygotowana jest na bazie gotowanych jarzyn, które możemy wyhodować we własnych ogródkach. Mowa tu głównie o pietruszce, marchewce, selerze czy ziemniakach.

Oczywiście, skład sałatki możemy modyfikować i dodawać do niego nawet oryginalne warzywa typu brokuły, brukselki czy patisonów, jeżeli lubimy nietypowe smaki. Poza tym, tę zakąskę możemy przyprawiać nie tylko solą i pierzem, ale także wyszukanymi ziołami. Ponadto, coraz więcej osób w miejscu sosu majonezowego decyduje się na musztardowy, śmietanowy lub czosnkowy, dzięki którym przekąska może smakować za każdym razem nieco inaczej. Nie mniejsze znaczenie odgrywa dekoracja półmiska z sałatką, gdyż właściwie ozdobiona zakąska wręcz zachęca do degustacji.

Przepis na sałatkę jarzynową

Składniki:

  • 8 ziemniaków,
  • 6 marchwi,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 mały seler,
  • 6 jaj ugotowanych na twardo,
  • 6 ogórków kiszonych lub z octem,
  • 2 cebule lub biała część dużego pora,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jabłko,
  • 1 puszka groszku zielonego, konserwowego,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • pietruszka zielona (natka) lub koper,
  • 1 słoik 320 g majonezu dekoracyjnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • parę łyżek musztardy.

Sposób wykonania

Po pierwsze, dokładnie myjemy ziemniaki, marchew, seler i gotujemy ze skorupą, aż zmiękną. Następnie odcedzamy je, odstawiamy do ostygnięcia, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy jaja na twardo, odcedzamy je, także studzimy i obieramy ze skorupki. Kolejno, kroimy w kostkę bądź trzemy na grubej tarce. W dalszym etapie siekamy drobno cebulę bądź pora oraz czosnek przeciskamy przez praskę. Potem odsączamy z zalewy groszek konserwowy i kukurydzę oraz ogórki kiszone lub konserwowe i kroimy je w kostkę. Później drobno siekamy obrane ze skórki jabłko oraz pietruszkę albo koper. Wszystkie składniki dajemy do dużej miski. Pieprzymy i solimy do smaku, dajemy musztardę oraz majonez. Całość dokładnie mieszamy. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Przed podaniem dajemy ją do lodówki. Przystawkę należy serwować w dekoracyjnej misce, ozdobioną pietruszką, koprem, papryką kolorową, pomidorami, jajkiem, marchewką czy kukurydzą.