Wbrew pozorom smaczną sałatkę można przyrządzić nie tylko z warzyw, ale i z makaronu, zarówno z muszelek, kokardek, świderków czy łazanek, do których dodajemy przykładowo ser żółty bądź feta, ryby, szynkę, ryż, warzywa czy owoce. Z pewnością, o wyjątkowym smaku tej przekąski decyduje właściwie przygotowany sos, a także przyprawy, które możemy dodawać do sałatki wedle własnego uznania.
Przepis na sałatkę z makaronem i szynką
Składniki:
- pół paczki kolorowego makaronu świderki,
- 2-3 pomidory,
- kilka ogórków konserwowych,
- pół puszki kukurydzy,
- czerwona papryka,
- 20 dag szynki,
- kilka plastrów sera,
- koperek bądź pietruszka.
Składniki – sos:
- kubek śmietany,
- kilka łyżek majonezu,
- łyżka musztardy,
- sól,
- pieprz,
- ostra papryka,
- jogurt naturalny (optymalnie),
- mieszanka ziół do sałatek (optymalnie).
Sposób wykonania
Po pierwsze, gotujemy makaron, ale uważamy, żeby nie był za bardzo miękki. Odcedzamy go, polewamy zimną wodą i odstawiamy na kwadrans. Następnie usuwamy z papryki i pomidorów gniazda, kroimy je w kostkę, podobnie jak ogórki, ser i szynkę. Wrzucamy kukurydzę, szczypiorek bądź pietruszkę. Całość zalewamy sosem. Aby go przygotować, śmietanę mieszamy z majonezem i musztardą. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Możemy też wymieszać jogurt naturalny z majonezem i doprawić mieszanką ziół.
Pomysł na sałatkę makaronową z brokułami
Składniki:
- 100 g makaronu,
- niewielki brokuł,
- 100 g szynki,
- puszka kukurydzy,
- 1/2 natki pietruszki,
- 3 łyżki jogurtu,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki keczupu,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania
Po pierwsze, dokładnie myjemy brokuł i dzielimy go na małe różyczki. Następnie wrzucamy go na 4-5 minut do osolonego wrzątku, wyjmujemy i polewamy zimną wodą. W dalszym etapie do miski wrzucamy wcześniej ugotowany makaron, brokuł, szynkę posiekaną w kostkę, kukurydzę oraz pokrojoną natkę pietruszki. Kolejno, przygotowujemy sos. W tym celu łączymy majonez, keczup i jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajmy do pozostałych składników, całość dokładnie mieszamy.
Jak zrobić sałatkę makaronową z tuńczykiem?
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka,
- 200g makaronu kokardki,
- 2 pomidory,
- 1 czerwona papryka,
- 1 puszka kukurydzy,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności w osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. W dalszym etapie paprykę i pomidory kroimy w kostkę. Dodajemy do miski z makaronem. Wrzucamy kukurydzę i odsączonego tuńczyka. Wlewamy oliwę z oliwek, doprawiamy pieprzem i solą.