Nie ulega wątpliwości, że do znanych przystawek należą sałatki, które mogą być przyrządzone z różnych składników, zarówno z warzyw, owoców, mięsa, ryb czy makaronu. Z pewnością, do jednych z najsmaczniejszych należą sałatki ryżowe, które są zdrowe, lekkostrawne, kolorowe i co najważniejsze tanie w przygotowaniu, dlatego warto je wprowadzić do swego menu.
Przepis na sałatkę z ryżem, kurczakiem i ananasem
Składniki:
- 200 g ryżu,
- 150 g szynki gotowanej,
- 1 puszka ananasa w syropie,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania
Najpierw ryż wrzucamy do osolonej wody, gotujemy go przez jakieś 20 minut, aż zmięknie. Odcedzamy go, polewamy zimną wodą i studzimy. Następnie szynkę i ananasa kroimy w kostkę, zaś kukurydzę odcedzamy z zalewy. W celu przyrządzania sosu majonez łączymy z jogurtem naturalnym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Dodajmy go do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszamy. Pieprzymy i solimy do smaku.
Przepis na sałatkę ryżową z warzywami
Składniki:
- 2 szklanki ryżu,
- 2 czerwone papryki,
- 1 zielona papryka,
- 1 duży por,
- słoik ogórków konserwowych,
- 6 jajek,
- puszka kukurydzy,
- puszka groszku konserwowego,
- słoik majonezu,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób wykonania
Po pierwsze, jaja gotujemy na twardo. Następnie gotujmy ryż w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzamy go, polewamy zimną wodą, odcedzamy i przesypujemy do miski. W dalszym etapie paprykę, ogórki i jaja kroimy w kostkę, zaś pora siekamy w prążki. Kolejno, groszek konserwowany oraz kukurydzę odcedzamy z zalewy i dodajemy do ryżu wraz z warzywami. Dodajemy majonez i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Pieprzymy i solimy do smaku i całość jeszcze raz mieszamy.
Pomysł na sałatkę z ryżem i tuńczykiem
Składniki:
- 1 szklanka suchego ryżu,
- 3 jajka,
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
- 1 mała cebulka,
- 2 zielone papryki lub jedna zielona, jedna żółta,
- 0,5 ogórka szklarniowego,
- 1 puszka kukurydzy,
- 4 -5 łyżek majonezu,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania
Po pierwsze, ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, polewamy zimną wodą i studzimy. Kolejno gotujemy jaja, obieramy ze skory i także studzimy. Następnie odsączamy z zalewy kukurydzę oraz tuńczyka i dajemy do miski. W dalszym etapie siekamy drobno cebulę, paprykę oraz jaja kroimy w kostkę, zaś ogórka w półplasterki. Wszystkie składniki dodajemy do ryżu. Przyprawiamy solą, pieprzem i majonezem. Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Przed podaniem sałatkę należy schłodzić w lodówce.