Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Niedrogie sałatki ryżowe

Tanie sałatki ryżowe

 Nie ulega wątpliwości, że do znanych przystawek należą sałatki, które mogą być przyrządzone z różnych składników, zarówno z warzyw, owoców, mięsa, ryb czy makaronu. Z pewnością, do jednych z najsmaczniejszych należą sałatki ryżowe, które są zdrowe, lekkostrawne, kolorowe i co najważniejsze tanie w przygotowaniu, dlatego warto je wprowadzić do swego menu.

Przepis na sałatkę z ryżem, kurczakiem i ananasem

Składniki:

  • 200 g ryżu,
  • 150 g szynki gotowanej,
  • 1 puszka ananasa w syropie,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób wykonania

Najpierw ryż wrzucamy do osolonej wody, gotujemy go przez jakieś 20 minut, aż zmięknie. Odcedzamy go, polewamy zimną wodą i studzimy. Następnie szynkę i ananasa kroimy w kostkę, zaś kukurydzę odcedzamy z zalewy. W celu przyrządzania sosu majonez łączymy z jogurtem naturalnym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Dodajmy go do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszamy. Pieprzymy i solimy do smaku.

Przepis na sałatkę ryżową z warzywami

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 duży por,
  • słoik ogórków konserwowych,
  • 6 jajek,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka groszku konserwowego,
  • słoik majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób wykonania

Po pierwsze, jaja gotujemy na twardo. Następnie gotujmy ryż w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzamy go, polewamy zimną wodą, odcedzamy i przesypujemy do miski. W dalszym etapie paprykę, ogórki i jaja kroimy w kostkę, zaś pora siekamy w prążki. Kolejno, groszek konserwowany oraz kukurydzę odcedzamy z zalewy i dodajemy do ryżu wraz z warzywami. Dodajemy majonez i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Pieprzymy i solimy do smaku i całość jeszcze raz mieszamy.

Pomysł na sałatkę z ryżem i tuńczykiem

Składniki:

  • 1 szklanka suchego ryżu,
  • 3 jajka,
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 mała cebulka,
  • 2 zielone papryki lub jedna zielona, jedna żółta,
  • 0,5 ogórka szklarniowego,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 4 -5 łyżek majonezu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób wykonania

Po pierwsze, ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, polewamy zimną wodą i studzimy. Kolejno gotujemy jaja, obieramy ze skory i także studzimy. Następnie odsączamy z zalewy kukurydzę oraz tuńczyka i dajemy do miski. W dalszym etapie siekamy drobno cebulę, paprykę oraz jaja kroimy w kostkę, zaś ogórka w półplasterki. Wszystkie składniki dodajemy do ryżu. Przyprawiamy solą, pieprzem i majonezem. Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Przed podaniem sałatkę należy schłodzić w lodówce.