Klasyczna sałatka ziemniaczana może być przyrządzana zarówno na ciepło jak i na zimno, na bazie gotowanych bądź pieczonych warzyw. Trzeba zaznaczyć, że wspaniale smakuje w zestawie z cebulką, boczkiem, kiełbasą, jajkiem i szczypiorek, ale nie ma żadnych przeciwwskazań, aby dodawać do niej także inne jarzyny. Oprócz tego, swój niezwykły smak zawdzięcza przyprawom oraz aromatycznemu sosowi, który w zależności od własnych upodobań, może być łagodny, ostry bądź kwaśny. Mowa tu o samodzielnie przygotowanych dipach, które są zdrowe, pyszne i nie zawierają żadnych konserwantów.
Na uwagę zasługuje także fakt, że klasyczna sałatka z ziemniaków może być spożywana samodzielnie lub serwowana razem z potrawami mięsnymi, w szczególności grillowanymi. Niektórzy również jedzą ją w komplecie z jajami albo grzybami. Ponadto, sałatka ziemniaczana jest prosta i tania w przygotowaniu, w związku z czym warto ją wprowadzić na stałe do naszego menu, zarówno codziennego jak i świątecznego.
Przepis na sałatkę ziemniaczaną
Składniki:
- 800 g młodych małych ziemniaków,
- 200 g boczku,
- 4 jajka ugotowane na półtwardo lub w koszulce,
- 300 g ogórków kiszonych,
- pęczek dymki ( razem z cebulką ).
Składniki – sos:
- łyżeczka ostrej musztardy rosyjskiej,
- oliwa z oliwek,
- sok z cytryny,
- łyżeczka miodu,
- pieprz,
- sól.
Sposób wykonania
Po pierwsze, ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy je w mundurkach w dobrze osolonej wodzie. Na jakieś 5 minut przed końcem gotowania do garnka wkładamy jaja. Następnie odcedzamy, chłodzimy warzywa, zaś jaja obieramy ze skorupek i siekamy w kostkę. W dalszym etapie drobno siekamy cebulę i szczypiorek, zaś boczek w plastry o długości 1,5 cm. Potem, na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim boczek, dodajemy cebulkę i całość dusimy. W międzyczasie kroimy ogórki w dużą kostkę, zaś ziemniaki obieramy z mundurków i siekamy w duże cząstki. Kolejno, przechodzimy do wykonania sosu. W tym celu wszystkie składniki mieszamy ze sobą w słoiczku i uzyskanym dipem polewamy jeszcze ciepłe ziemniaki. Dodajemy zarumieniony boczek, cebulkę wraz z olejem, na którym się smażyły, ogórek, jaja i szczypiorek. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, i w każdym wydaniu smakuje znakomicie.
Podsumowując, sałatka ziemniaczana to doskonała przekąska, cechująca się wybornym smakiem i aromatem, dlatego posiada wielu wielbicieli, lubiących dobrze i syto zjeść.