Nikt chyba sobie nie wyobraża przyjęcia bez przystawek w formie pysznych sałatek, które mogą być przygotowane z różnorodnych składników. Warto dodać, że zakąski na urodzinach, chrzcinach, weselach czy bankietach najczęściej cechują się unikatowym smakiem, aromatem i dlatego wszyscy się chętnie nimi zajadają.
Przepis na sałatkę drobiową z truskawkami
Składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka,
- 300 g świeżych truskawek,
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- ogórek,
- główka sałaty,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek koperku,
- 2 łyżki ziół prowansalskich,
- łyżka oleju.
- łyżka pieprzu, młotkowanego z kolendrą,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól.
Sposób przyrządzenia
Po pierwsze, dokładnie myjemy mięso i kroimy w mniejsze kawałki. Następnie podsmażamy drób na patelni, aż się zarumieni z każdej strony. Pod koniec smażenia doprawiamy pierś z kurczaka solą i ziołami prowansalskimi. Kolejno, myjemy sałatkę i rwiemy ją na kawałki, zaś umyte truskawki siekamy w ćwiartki. Natomiast umyty ogórek wraz ze skórą kroimy w plastry. Wszystkie składniki dajemy do miski i przechodzimy do wykonania sosu. W tym celu jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, koperkiem, szczypiorkiem i doprawiamy pieprzem młynkowym oraz solą. Na końcu sałatkę polewamy sosem.
Pomysł na sałatkę z gruszkami i prażonymi orzechami włoskimi
Składniki:
- 75 g posiekanych orzechów włoskich,
- 1/2 sałaty,
- 2 dojrzałe gruszki pokrojone w kostkę,
- 25 ml oliwy z oliwek,
- 25 ml octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- sól.
Sposób wykonania
Najpierw, na średnim ogniu prażymy orzechy włoskie, aż uzyskają złocisty kolor. Uważamy, żeby nie były zbyt ciemne, ponieważ wtedy będą się cechować gorzkim smakiem. Następnie myjemy sałatę i targamy ją na mniejsze kawałki. W dalszym etapie na dnie szklanego naczynia układamy sałatę, na niej gruszki pokrojone w kostkę i uprażone orzechy. Całość skraplamy octem vinaigrette i oliwą z oliwek wymieszaną z oregano.
Jak zrobić sałatkę z pieczonej papryki i ciecierzycy?
Składniki:
- 4 żółte lub czerwone papryki,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki posiekanej, świeżej mięty,
- 3 łyżki kaparów, odcedzonych,
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- 720 g ciecierzycy – świeżo ugotowanej lub z puszki.
Sposób wykonania
W pierwszej kolejności rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni Celcjusza. W dalszym etapie kroimy paprykę na pół i usuwamy z niej gniazda. Warzywa skraplamy oliwą z oliwek i układamy je na blaszce wysmarowanej olejem. Pieczemy je aż do momentu, w którym na skórze pojawią się pęcherzyki. Odstawiamy paprykę na ostygnięcia, a kiedy to nastąpi, ściągamy z niej skórę i kroimy w paski. Kolejno, sok z cytrynu mieszamy z oliwą z oliwek. Do naczynia dodajemy miętę, kapary, czosnek i odcedzoną ciecierzycę i łączymy z papryką. Polewamy dipem, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły.