Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Kolorowe sałatki z jajek i jarzyn

Z jajkami i warzywami na Wielkanoc

Podczas Świąt Wielkanocnych na stole nie może zabraknąć wspaniałych przysmaków, wśród których na pewno znajdziemy zdrowe i pyszne sałatki. Oczywiście, większość z nich przyrządzanych jest na bazie jajek, chrzanu i ćwikły, które są niejako symbolem tych świąt. Nie mniej wykwintne są przystawki z warzyw, które posiadają wielu smakoszy. Oprócz tego, w cenie są zakąski z rybami, zwłaszcza z śledziami, zazwyczaj podawane z jajami ugotowanymi na twardo, czasami też z ogórkiem kiszonym.

Przepis na sałatkę jajeczną na Wielkanoc

Składniki:

  • 400 g fileta z kurczaka,
  • przyprawa kebab – gyros
  • 5 jaj na twardo,
  • pieprz czarny mielony,
  • 3 ziemniaki,
  • olej,
  • kapusta pekińska,
  • szczypiorek,
  • majonez,
  • ćwikła z chrzanem.

Sposób wykonania:

Po pierwsze, filet z kurczaka moczymy w wodzie, osuszamy i kroimy w kostkę. Kolejno na patelni rozgrzewamy olej, dajemy kurczaka, posypujemy go przyprawą gyros i podsmażamy. W międzyczasie ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. W dalszym etapie odcedzamy je, obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na tym samym oleju co filet. Następnie dokładnie myjemy kapustę pekińską i szarpiemy ją na mniejsze kawałki. Jaja gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Odcedzamy je, obieramy ze skórki, trzy z nich dzielimy na połówki i usuwamy z nich żółtka. Pozostałe dwa jaja i żółtka kroimy w kostkę. Sałatkę układamy w misce warstwowo. Najpierw kładziemy filet, później jaja, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dajemy połowę majonezu, ziemniaki, kapustę pekińską i drugą połowę majonezu. Na wierzchu sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem i układamy połówki jajek, do których dajemy po łyżeczce ćwikły z chrzanem. Przed podaniem wkładamy ją do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Jak zrobić sałatkę warzywną na Wielkanoc?

Składniki:

  • około 7-8 małych ziemniaczków,
  • 6 pomidorków koktajlowych,
  • pęczek rzodkiewki,
  • pół ogórka,
  • 2 jajka,
  • jogurt,
  • dwie garści rzeżuchy,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób wykonania

Najpierw, gotujemy ziemniaki i jajka. Następnie ogórka i rzodkiewkę siekamy w drobną kostkę, zaś pomidory w ćwiartki. W dalszym etapie ziemniaki obieramy ze skórki, zaś jaja ze skorupki i kroimy także w ćwiartki. Kolejno, przechodzimy do wykonania sosu. W tym celu jogurt mieszamy z rzeżuchą. Solimy i pieprzymy do smaku. Jaja, ziemniaki, pomidory, ogórka i rzodkiewkę wrzucamy do miseczki. Zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Całość posypujemy rzeżuchą.