Podczas Świąt Wielkanocnych na stole nie może zabraknąć wspaniałych przysmaków, wśród których na pewno znajdziemy zdrowe i pyszne sałatki. Oczywiście, większość z nich przyrządzanych jest na bazie jajek, chrzanu i ćwikły, które są niejako symbolem tych świąt. Nie mniej wykwintne są przystawki z warzyw, które posiadają wielu smakoszy. Oprócz tego, w cenie są zakąski z rybami, zwłaszcza z śledziami, zazwyczaj podawane z jajami ugotowanymi na twardo, czasami też z ogórkiem kiszonym.
Przepis na sałatkę jajeczną na Wielkanoc
Składniki:
- 400 g fileta z kurczaka,
- przyprawa kebab – gyros
- 5 jaj na twardo,
- pieprz czarny mielony,
- 3 ziemniaki,
- olej,
- kapusta pekińska,
- szczypiorek,
- majonez,
- ćwikła z chrzanem.
Sposób wykonania:
Po pierwsze, filet z kurczaka moczymy w wodzie, osuszamy i kroimy w kostkę. Kolejno na patelni rozgrzewamy olej, dajemy kurczaka, posypujemy go przyprawą gyros i podsmażamy. W międzyczasie ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. W dalszym etapie odcedzamy je, obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na tym samym oleju co filet. Następnie dokładnie myjemy kapustę pekińską i szarpiemy ją na mniejsze kawałki. Jaja gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Odcedzamy je, obieramy ze skórki, trzy z nich dzielimy na połówki i usuwamy z nich żółtka. Pozostałe dwa jaja i żółtka kroimy w kostkę. Sałatkę układamy w misce warstwowo. Najpierw kładziemy filet, później jaja, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dajemy połowę majonezu, ziemniaki, kapustę pekińską i drugą połowę majonezu. Na wierzchu sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem i układamy połówki jajek, do których dajemy po łyżeczce ćwikły z chrzanem. Przed podaniem wkładamy ją do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Jak zrobić sałatkę warzywną na Wielkanoc?
Składniki:
- około 7-8 małych ziemniaczków,
- 6 pomidorków koktajlowych,
- pęczek rzodkiewki,
- pół ogórka,
- 2 jajka,
- jogurt,
- dwie garści rzeżuchy,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania
Najpierw, gotujemy ziemniaki i jajka. Następnie ogórka i rzodkiewkę siekamy w drobną kostkę, zaś pomidory w ćwiartki. W dalszym etapie ziemniaki obieramy ze skórki, zaś jaja ze skorupki i kroimy także w ćwiartki. Kolejno, przechodzimy do wykonania sosu. W tym celu jogurt mieszamy z rzeżuchą. Solimy i pieprzymy do smaku. Jaja, ziemniaki, pomidory, ogórka i rzodkiewkę wrzucamy do miseczki. Zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Całość posypujemy rzeżuchą.