Sałatka śledziowa to ulubiona przystawka większości osób, zarówno kobiet jak i mężczyzn. Przede wszystkim, charakteryzuje się specyficznym aromatem oraz smakiem i dlatego, trudno się jej oprzeć. Warto zaznaczyć, że może być przyrządzana z ryb solonych, marynowanych i w oleju, do których najczęściej dodaje się warzywa konserwowe. Nie zapominamy tu o aromatycznych przyprawach, dzięki którym zakąska smakuje wybornie.
Przepis na sałatkę ze śledzi solonych
Składniki:
- 4 filety śledziowe typu matias,
- 1 cebula biała,
- 1 cebula czerwona,
- mały słoiczek grzybków marynowanych,
- 3-4 ogórki kiszone,
- pieprz,
- olej,
- sok z cytryny.
Sposób wykonania
Najpierw śledzie moczymy kilka godzin w wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Kolejno, kroimy ryby na kawałki o długości 3-4 cm. Następnie cebule, ogórki i grzybki siekamy w drobną kostkę. W dalszym etapie na dnie naczynia układamy warstwę śledziową, którą skraplamy sokiem z cytryny i posypujemy odrobiną pieprzu. Potem kładziemy warstwę z posiekanych ogórków, grzybków i cebuli. Dajemy kolejną warstwę śledzi, pieprzymy do smaku. Układamy kolejne warstwy na przemian, aż do momentu, w którym skończą się nam ryby. Całość zalewamy olejem i odstawiamy w chłodne miejsce.
Jak zrobić sałatkę ze śledzi marynowanych?
Składniki:
- 4 płaty śledzia marynowanego,
- 3 ogórki konserwowe,
- biała część pora,
- 4 jajka,
- 1 jabłko,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 100 g sera żółtego,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- papryka ostra i słodka,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego.
Sposób wykonania
Po pierwsze, śledzie i kukurydzę odsączamy z zalewy. W dalszym etapie ryby, ogórki konserwowe, jajka, jabłko, białą część pora oraz ser żółty siekamy w kostkę. Kroimy drobno natkę pietruszki. Następnie do dużej miski dajemy wszystkie posiekane produkty, a także kukurydzę. Kolejno, majonez mieszamy z jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz papryką ostrą i słodką. Na końcu polewamy sałatkę sosem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Pomysł na sałatkę ze śledzi w oleju
Składniki:
- gotowane ziemniaki w mundurkach,
- ugotowane buraki w mundurkach,
- puszka groszku zielonego,
- puszka kukurydzy,
- puszka fasoli czerwonej,
- puszka marchwi,
- kilka ogórków kiszonych,
- pół kilo śledzi w oleju,
- jaja na twardo,
- majonez,
- sól,
- pieprz.
Sposób przyrządzenia
Najpierw, obieramy ziemniaki i buraki ze skóry i kroimy w kostkę. Następnie śledzie, ogórki także siekamy w kostkę. Dodajemy kukurydzę, groszek, marchew, fasolę oraz jajko. Doprawiamy solą i pieprzem oraz majonezem. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy sałatkę na parę godzin do lodówki, aby wszystkie smaki się ze sobą przegryzły.